Zmiana stawek VAT na niektóre towary – nowa matryca

Data dodatnia: 10 marca, 2020

Zmiana stawek VAT na niektóre towary – nowa matryca

Od 1 kwietnia 2020 r. zacznie obowiązywać nowy system identyfikowania towarów i usług według unijnej Nomenklatury Scalonej (CN) w zakresie towarów oraz według PKWiU 2015 w zakresie usług. Do 31 marca 2020 r. przedłużono stosowanie do celów opodatkowania VAT PKWiU 2008. Nowe przepisy spowodują ujednolicenie stawek VAT w tych samych grupach produktów. Z uwzględnieniem zasady równania w dół – do niższej stawki oraz wprowadzenia podwyżek stawek na wybrane (ale nieliczne) towary i usługi.

Matryca stawek VAT

Nowa matryca stawek VAT, która w zasadniczej części wejdzie w życie z dniem 1 kwietnia 2020 r. Ma na celu usunięcie istniejących niekonsekwencji w stawkach VAT. Wprowadza ona instrumenty, które ułatwią stosowanie przepisów dotyczących stawek VAT. Wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT spowoduje objęcie jedną (taką samą) stawką VAT generalnie całych działów CN. Przykładowo stawką w wysokości 5% będą objęte całe działy (wszystkie towary sklasyfikowane w danym dziale CN):

  • 02 – Mięso i podroby jadalne,
  • 04 – Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone,
  • 07 – Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne,
  • 08 – Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów,
  • 10 – Zboża,
  • 19 – Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze.

Efektem tego będzie zmniejszenie liczby pozycji w nowych załącznikach nr 3 i nr 10 do ustawy o VAT, zawierających wykazy towarów i usług opodatkowanych według stawek odpowiednio: 8% i 5% z obowiązujących 187 do 73 w załączniku nr 3 oraz z 35 do 24 w załączniku nr 10.

Zmiana stosowania PKWiU

Ponadto zmiana stosowania PKWiU z 2008 na PKWiU 2015 generalnie nie będzie powodować zmiany zakresu stosowania stawek VAT w stosunku do usług. Zmiany w tym zakresie mają polegać na zmianie poszczególnych pozycji w załącznikach do ustawy o VAT poprzez ujęcie w nich usług obecnie zawartych w rozporządzeniu Ministra Finansów w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku VAT, oraz warunków stosowania stawek obniżonych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2350). Od 1 kwietnia 2020 r. na niezmienionym poziomie pozostanie 8% stawka VAT m.in. na: towary i usługi zwykle wykorzystywane w produkcji rolniczej. Takie jak (zwierzęta gospodarskie, nasiona, nawozy i środki ochrony roślin, sznurek do maszyn rolniczych). Oraz związane z ochroną zdrowia (wyroby medyczne, produkty lecznicze, środki odkażające).

W dalszym ciągu obniżoną 8% stawką VAT objęte będą usługi związane np. z kulturą, sportem, rekreacją czy transportem osobowym. Nadal 8% VAT będą objęte także roboty konserwacyjne dotyczące m.in. obiektów budownictwa społecznego. Obniżoną do 8% stawką VAT będą opodatkowane również usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), z wyłączeniem ściśle określonym w nowo dodanym art. 42 ust. 12f ustawy.

Obniżenie stawek VAT

Jak już wspomniano, efektem wprowadzenia nowej matrycy stawek VAT jest obniżenie stawek podatku VAT na niektóre towary, na przykład:

1) owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) – dział CN 08 “Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów” – do końca marca 2020 r. opodatkowane 8% VAT. Od 1 kwietnia 2020 r. objęte zostaną, tak jak pozostałe owoce, stawką 5% (wynika to z jednakowego traktowania wszystkich owoców i warzyw i określonych z nich produktów, np. owoce i warzywa suszone, zamrożone, skórki z owoców itd.);

2) pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami od 1 kwietnia 2020 r. objęte będzie 5% VAT. Obecnie pieczywo i produkty ciastkarskie są objęte trzema stawkami 5%, 8% i 23%, z uwagi na to, że obecnie pieczywo świeże w zależności od daty przydatności do spożycia (graniczny termin 14 dni) jest opodatkowane 5% lub 8% VAT. Wyroby ciastkarskie są natomiast opodatkowane 8% i 23% VAT w zależności od daty przydatności do spożycia (termin graniczny 45 dni). W związku z tym przyjęto jedną 5% stawkę VAT dla wszystkich produktów objętych działem CN 19 “Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze”. W dziale tym klasyfikowane są np. kuskus, płatki kukurydziane, pieczywo i wyroby ciastkarskie oraz mieszaniny do ich wytworzenia, jak również wyroby gotowe, takie jak kluski, makarony i niektóre pierogi, lasagne, gnocchi;

3) zupy, buliony, żywność homogenizowana (CN 2104) i dietetyczna (bez względu na CN) – w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego objęte obecnie 8% VAT. Od 1 kwietnia 2020 r. będą opodatkowane według stawki w wysokości 5% – jest to następstwem objęcia 5% stawką większości kategorii podstawowych produktów spożywczych;

4) musztardę, przyprawę słodką paprykę, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek) – obecnie są opodatkowane 23% VAT. Od 1 kwietnia 2020 r. będą opodatkowane 8% stawką VAT tak jak pozostałe przyprawy (klasyfikowane zasadniczo CN 09);

5) produkty dla niemowląt i dzieci, tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci (bez względu na CN), smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe (CN 2106, CN 2202, CN 961900) obecnie są objęte stawką 8%,a od 1 kwietnia 2020 r. opodatkowane będą 5% stawką VAT;

6) artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – obecnie opodatkowane są stawką VAT w wysokości 8%, a od 1 kwietnia 2020 r. zostaną objęte stawką 5%.

Wzrost stawek VAT

Z uwagi na ujednolicenie opodatkowania całych grup towarowych, w tym obniżania stawek podatku dla produktów niezbędnych do zaspokojenia podstawowych potrzeb człowieka, konieczne było podwyższenie stawek podatku VAT dla niektórych towarów. Od 1 kwietnia 2020 r. wyższa stawka VAT będzie miała zastosowanie np. do:

1) niektórych przypraw nieprzetworzonych (np. kmin, szafran, kurkuma) – z 5% na 8% co jest efektem ujednolicenia stawek VAT dla przypraw (CN 09);

2) soków z owoców i warzyw inne niż tzw. 100% (które pozostaną objęte stawką 5%) – z 5% na 23%, obecnie objęte stawką obniżoną 5% są soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne oraz napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; objęcie soków innych niż 100% stawką w wysokości 23% jest związane z ujednoliceniem stawki dla większości napojów – kawa, herbata, woda butelkowana;

3) homarów i ośmiornic oraz innych skorupiaków, mięczaków i bezkręgowców wodnych (m.in. krabów, langust, krewetek, ostryg, małży, ślimaków) oraz przetworów z nich, kawioru oraz namiastki kawioru.  Jak również sprzedawanych w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłkach, których składnikiem są te produkty – z 5% na 23%;

4) lodu – używanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8% na 23%.

Dlaczego warto nam zaufać?

498
rozliczanych pracowników
169
obsługiwanych firm
100%
satysfakcji
13
lat doświadczenia

Nadchodzące wydarzenia
i ważne terminy

21Wrz
TERMIN PŁATNOŚCI PIT

Wpłata za sierpień 2020 r. miesięcznej zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych

25Wrz
TERMIN PŁATNOŚCI VAT

Wpłata podatku VAT za sierpień 2020 r.

12Paź
TERMIN PŁATNOŚCI ZUS

Wpłata składek ZUS za wrzesień 2020 – osoby fizyczne opłacające składki wyłącznie za siebie

15Paź
TERMIN PŁATNOŚCI ZUS

Wpłata składek ZUS za wrzesień 2020 – pozostali płatnicy składek

20Paź
TERMIN PŁATNOŚCI PIT

Wpłata za wrzesień 2020 miesięcznej zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych

26Paź
TERMIN PŁATNOŚCI VAT

Wpłata podatku VAT za wrzesień 2020

Zobacz wszystkie wydarzenia

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies oraz localStorage, są one potrzebne do prawidłowego działania więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close